Een SWOT-analyse is een managementtool waarmee systematisch de sterktes (Strenghts), zwaktes (Weaknesses), kansen (Opportunities) en bedreigingen (Threats) van een onderneming in kaart kunnen gebracht worden. Op die manier kan nagedacht worden over een verdere ontwikkeling van de onderneming.
Die SWOT-analyse kunnen we ook vertalen naar het onderwijs en meer bepaald naar de persoonlijke ontwikkeling van een leerling.

- S: Waar is de leerling goed in? Wat loopt al heel vlot?
(bv. goed kunnen samenwerken, motivatie, vakkennis) - W: Wat loopt moeilijk? Waar liggen de werkpunten?
(bv. uitstelgedrag, slechte planning, zelfvertrouwen) - O: Welke kansen kunnen ingezet worden? Welke externe factoren kunnen positief benut worden?
(bv. steun van ouders, project op school, studiebegeleiding) - T: Welke bedreigingen spelen er? Welke externe factoren kunnen belemmerend werken?
(bv. moeilijke thuissituatie, negatieve groepsdruk, stress voor toetsen)
Aan het begin van het schooljaar kan je de SWOT-analyse gebruiken om een duidelijke beginsituatie te creëren. Je kan tijdens het schooljaar verschillende keren teruggrijpen naar de SWOT-analyse en zorgen voor een update. De leerling krijgt zo ook zelf meer inzicht in de eigen ontwikkeling.
Wil je zelf aan de slag met de SWOT-analyse, dan vind je hier (Google Document of PDF) een sjabloon dat je vrij kan kopiëren en gebruiken.