De Cornell-methode is een efficiënte manier om de leerlingen actief aan de slag te laten gaan met de leerstof. Het is een combinatie van noteren, samenvatten én leren. Dat begint al in de klas. Je kan je lessen dan ook structureren volgens de Cornell-methode. De basis van de Cornell-methode wordt uitgelegd in de STUDENT TOOLBOX.
Als leerkracht kan je best opbouwend werken. Ik laat je hieronder meelezen hoe ik het aanpak in mijn vijfde jaar.
Ik werk zonder hand- of werkboek, maar met een eigen cursus. De leerlingen hebben enkel online een lestekst die ze eventueel wel kunnen afdrukken. Ze zijn dus vooral aangewezen op hun eigen notities. Die geef ik vorm aan de hand van een bordschema, en ik moedig hen aan om die notities volgens de Cornell-methode te gebruiken.
In de eerste week van september neem ik samen met de leerlingen notities. Ik schrijf op bord en geef duidelijk de structuur aan. Zij nemen dit over in hun notities. De linkerkolom (naast de kantlijn) blijft blanco tijdens het nemen van notities. Aan het einde van elke les geef ik hen enkele minuten om na te denken over wat er kan genoteerd worden in de linkerkolom. Dat kunnen dus kernwoorden, vragen, afkortingen of zelfs icoontjes zijn. Ik wijs er hen op dat wat in de linkerkolom staat, een hulpmiddel is om de leerstof eenvoudiger te herhalen.
Vanaf de tweede week laat ik hen hiermee thuis aan de slag gaan. In de klas zelf verandert er niets, maar het invullen van de linkerkolom gebeurt thuis. Dat verwerkingsmomentje duurt amper enkele minuten, maar zo kunnen de leerlingen er toch op regelmatige basis (lees: dagelijks) mee bezig zijn. Ik controleer de linkerkolom op regelmatige tijdstippen.
Je kan het ook laten gebruiken in een dagelijkse routine, samen met enkele andere methodes.
Wil je graag overleggen om ook met deze methode aan de slag te gaan? Contacteer me gerust via mail.
Ga je liever geleidelijk aan de slag, en laat je de leerlingen liever wat proeven van de Cornell-methode, dan kan je een bepaald topic eruit kiezen om de leerlingen hiermee te leren werken. Ik gebruik hieronder de leerstof van de productlevenscyclus en de BCG-matrix als voorbeeld.
In de eerste fase breng je zelf het schema aan op het bord (of via PowerPoint). Op die manier kan je dus ook je les opbouwen.

In een tweede fase laat je de leerlingen zelf aan de slag gaan, maar je geeft hen wel de structuur al mee. Tijdens jouw uitleg kunnen de leerlingen de Cornell-methode toepassen om de leerstof te structureren. Je kan hen ook aan het werk zetten om op basis van de cursustekst hun schema te vervolledigen.

Uiteindelijk zou het schema hieronder een mooie uitkomst kunnen zijn. Natuurlijk zijn alle leerlingen ‘meester’ van hun eigen schema. Iedereen zal zijn eigen invulling geven.

Nu zijn de leerlingen klaar voor de derde fase, nl. individueel aan de slag gaan. Je kan hen natuurlijk nog steeds bijstaan door hun schema op te vragen en eens te overlopen. Maar het doel is dat de leerling zelf het lesonderwerp kan verwerken.