experiment: bbp challenge

situering: bbp, kringloopmodel
doelgroep: 2e en 3e graad
aantal leerlingen: opgesteld voor 16 leerlingen (min. 4 leerlingen)
timing: 30 minuten


De leerlingen leren over economische groei door het BBP te verhogen en krijgen inzicht in de uitdagingen en mogelijke negatieve effecten van een sterke focus op BBP-groei.

  • overzicht economische beslissingen en (positieve en negatieve) effecten
  • 30 beslissingskaarten

Geef een korte introductie over het BBP en economische groei. Vertel de leerlingen dat het doel van hun land is om het BBP zo veel mogelijk te laten groeien binnen een beperkte tijd. Licht kort toe dat hoewel BBP-groei positief is, het ook nadelen kan hebben zoals milieuvervuiling of ongelijkheid, en dat ze deze overwegingen in het achterhoofd moeten houden.

Verdeel de klas in 4 groepen. Elke groep vertegenwoordigt een fictief land. Elk land krijgt een startwaarde van € 500 miljoen als bbp. Leg bij elke groep ook een set kaarten klaar met economische beslissingen. 

De groepen mogen twee kaarten kiezen om hun bbp positief te beïnvloeden. Je zal merken dat op de kaarten de negatieve effecten of restricties niet vermeld staan. Het is de bedoeling dat de leerlingen zelf nadenken over mogelijke negatieve effecten. Leg aan de leerlingen nog eens duidelijk uit dat aan elke beslissing ook een negatief effect kan verbonden zijn. 

Ga bij elke groep langs en overloop de negatieve effecten verbonden aan hun keuzes. Doe dit nog niet klassikaal, aangezien er nog een tweede rond volgt. 

De groepen zijn nu op de hoogte van de impact van hun keuzes. Laat hen deze keer drie kaarten kiezen om hun bbp positief te beïnvloeden. 

Overloop nu klassikaal hun keuzes en blijf opnieuw stilstaan bij de mogelijke negatieve effecten. 

Zijn er groepen die kaarten hebben uit vijf verschillende categorieën? Dan mogen zij nog een bonus van 25 miljoen EUR bijrekenen. Dit om aan te tonen dat het bbp berekend wordt door verschillende componenten. 

Laat elke groep hun nieuw bbp berekenen. Bespreek de resultaten. Welke groep heeft het hoogste BBP? Welke negatieve effecten werden ervaren? Was het het waard? Introduceer het concept van duurzame groei en de balans tussen economische groei en sociale/milieu-impact.

Sluit af met een korte discussie over de complexiteit van economische groei en de noodzaak om verder te kijken dan alleen het BBP als maatstaf voor succes.


Dit experiment werd ontwikkeld via ChatGPT door gerichte vragen te stellen. Het denkproces achter het experiment en het passend maken voor leerlingen werd wel nog manueel aangepast. Wil je meer weten? Stuur gerust een mailtje.